Likeperson

Likeperson i Østfold

Nina Nesholen 

Leder i Askim og omegn demensforening 
Tlf456 00 506

Min mamma fikk diagnosen Alzheimer da hun var 61 år. Hun bodde hjemme i fire år før hun måtte inn på skjermet enhet. Der bodde hun i to år. Hun døde i 2015, bare 67 år gammel. Jeg håper å kunne støtte andre i samme situasjon ved å være likeperson. Jeg er leder i Askim og omegn demensforening. Det var viktig for mamma å være åpen om sykdommen. Første gang hun stod fram i avisen som syk sa hun ”Om jeg bare hjelper en person som har denne sykdommen, så er det verdt det.” Dette fortsetter jeg å leve opp til nå.

 

Snakk med andre pårørende/likeperson:

Har en av dine nærmeste fått demens? Det kan ofte gi mange spørsmål og mye usikkerhet. Ønsker du å komme i kontakt med noen som har erfaring med å være pårørende til en person med demens? En av Nasjonalforeningen for folkehelsens likepersoner kan være den samtalepartneren du trenger.

En demensdiagnose i familien endrer både framtidsplaner og gir utfordringer i hverdagen. Man kan fort bli rådvill i en slik situasjon. En likeperson har selv opplevd dette, og kan være en god samtalepartner, i tillegg til å dele erfaringer og gi råd som gjør det enklere for andre å mestre hverdagen med demens.

Alle våre likemenn har erfaringer med å være pårørende til en person med demens. De har gjennomgått likepersonsopplæring og skrevet under en taushetserklæring. En likeperson er ikke en fagperson, og kan ikke erstatte helsepersonell.

Hvis du vil snakke med en likeperson med lik erfaringsbakgrunn som deg selv, kan du ringe Demenslinjen på 23 12 00 40. Vi vil da forsøke å sette deg i kontakt med en likeperson som har erfaring fra en situasjon som ligner din egen. Uavhengig av hvor likepersonen bor. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.07 | 13:03

Bilder er i hvert fall veldig nyttig når man har en demenssykdom. De kan bringe fram minner. Minnealbum med bilder og utfyllende tekst er nyttig for den syke.

...
09.07 | 12:25

Lurer på om bilder kan være en medvirkende årsak til alzheimer/demens? Da man evt bruker mindre av hjernen for å huske minner, blar bare i albumet for å huske.

...
02.04 | 00:55

Mener at denne boksen selges på Enklere Liv om dere vil prøve. Du kan og spørre i kommunen om de har en sånn. Man får jo bare ja elle nei.

...
02.04 | 00:54

Det finnes en boks som piper fram til tabletten er tatt ut av boksen. Det betyr ikke at tabletten blir tatt om det er en demenssyk som skal passe på dette selv.

...
Du liker denne siden